Tematrio - häxor

Min stora stora bokfavorit någonsin är ju Harry Potter som passar utmärkt i Lyrans tematrio denna veckan, men skippar HP då serien känns som en så stor självklarhet, och Lyran redan nämnt HP. Även Roald Dahls underbara "Häxorna", som var min favoritbok som barn tillsammans med samme författares "Mathilda", är ju en självklarhet egentligen.. men har försökt att hitta andra och kom faktiskt att tänka på riktigt många olika "häx-böcker" från barndomen. .

1. Sookie Stackhouse-serien - Charlaine Harris
Är för tillfället på den sjunde boken i serien, och berättelserna om servitrisen Sookie som blir indragen i en övernaturlig värld med vampyrer, häxor, varulvar och annat hon inte trodde fanns. Favoritboken i serien är hittills den fjärde boken, då den innehåller ett hett förhållande mellan sheriffen över område 5, vampyrvikingen Eric (som spelas av Alexander Skarsgård i tv-serien), och Sookie. Vampyrsnusk är bara förordet..

2. Landet innanför-serien av Maud Mangold
Läste alla 5 böckerna i serien när jag var en sådär 8-9 år, och kommer ihåg hur jag älskade de spännande upptågen i det isolerade Landet innanför, dit skogens alla väsen (onda och goda) som älvor, häxor och troll flydde när de inte längre fick plats i den vanliga världen. Pojken Oliver upptäckter ingången till landet av en slump, på en sopstation, och snart är han uppe i sitt livs äventyr. Dessa böckerna är liksom förspelet till Harry Potter, och rekommenderas starkt till barn som är runt 10 och gillar spänning..

3. Häxa - Celia Rees
Denna boken dök upp i mitt huvud, vid temat "häxor", men tyvärr är det enda jag kommer ihåg att boken var oerhört fängslande när jag var en sisådär 11 år och plöjde alla böcker jag kunde komma över..
Boksidans beskrivning:  "Femtonåriga Mary får uppleva hur hennes mormor avrättas som häxa. Hon får hjälp att fly till Amerika från ett England fyllt av fördomar och skräck. Men hon upptäcker snart att hon kommit ur askan i elden. Hennes särpräglade genomträngande blick väcker misstankar bland de strängt religiösa nybyggarna hon lever hos: Är hon också en häxa? Mary vågar inte röja sina tankar för någon. I ett lapptäcke syr hon in sina hemliga anteckningar. Här finns de bevarade ända in i vår tid."




Torsdagsdikt: Plötsligt framstår han...

En väldigt fin dikt tycker jag är den här av den kvinnliga poeten Sapfo, som levde på ön Lesbos på 500-talet f.kr. Hon skrev om kärlek, och framförallt kärlek mellan kvinnor, men tyvärr finns det knappt några texter av henne bevarade. Men vad som ändå är så fascinerande, tycker jag, är att känslan hon fångar lika gärna skulle kunna höra hemma hos mig, 2500 år senare..


Plötsligt framstår han som en gudars like –

just som han ska sätta sig mitt emot dig,

alldeles intill, och han hör dig viska

ömt och förälskat


brista ut i skratt – men i mig slår hjärtat

bultande som ville det spränga bröstet;

möter jag din blick en sekund, går rösten

genast förlorad,


tungan vägrar lyda, den fina elden

går som en signal genom hud och nerver,

allting suddas ut för min syn, jag hör hur

öronen susar,


kallsvett bryter fram och en häftig skälvning

griper mig till slut när jag känner färgen

vika från min kind – jag blir själv med ens en

döendes like.


Foto: Dean Karr


En onsdagsdikt: Madonna Mia av Oscar Wilde


A LILY-GIRL, not made for this world's pain,
With brown, soft hair close braided by her ears,
And longing eyes half veiled by slumberous tears
Like bluest water seen through mists of rain:
Pale cheeks whereon no love hath left its stain,
Red underlip drawn in for fear of love,
And white throat, whiter than the silvered dove,
Through whose wan marble creeps one purple vein.
Yet, though my lips shall praise her without cease,
Even to kiss her feet I am not bold,
Being o'ershadowed by the wings of awe,
Like Dante, when he stood with Beatrice
Beneath the flaming Lion's breast, and saw
The seventh Crystal, and the Stair of Gold.



Sputnikälskling

Efter att ha läst ut Haruki Murakamis "Norwegian Wood" igår, blev jag sugen på att läsa "Sputnikälskling" som jag hade liggande hemma av samma författare, och läste ut den i ett svep. För fan vilken omvälvande och berusande historia. Ett triangeldrama, en grekisk ö, kanske en till värld och lesbisk obesvarad(?) kärlek. Samma känsla som i "Norwegian wood", men ändå en helt annan berättelse som inte någon gång känns som en upprepning. Murakami har verkligen förmågan att förflytta sin läsare, och magin flyter in i den riktiga världen och blir som en självklar del av den. Det kan låta konstigt, och jag förstår att folk kanske blir avskräckta när det på baksidan står "Har hon fallit ned i en brunn? Eller befinner hon sig i en annan dimension?"

Jag tänkte att kanske blir Murakami bara konstigt, hatar själv när det ska vara sådär suddigt på gränsen mellan verklighet och fantasi, liksom inte "Harry Potter" och inte "Gömda".. Men åh, vad jag älskar Murakami av vad jag läst hittills. Nu är jag sugen på "Kafka på stranden" och "Fågeln som vrider upp världen", den förstnämnda rekommenderad av många och senast igår av min lärare.

I "Sputnikälskling" finns många fina meningar, så för mig blir det många vikta hörn för att kunna gå tillbaka och njuta av Murakamis vackra ord som tycks komma så naturligt.

Favoriter:

"Du kan vara otroligt snäll ibland. Som om julafton, sommarlovet och en liten nyfödd hundvalp smält samman och blivit ett"

"Varje form av resonemang eller logik som smidigt och lätt förklarar precis allting har en fallgrop i sig. Jag talar av erfarenhet. Som någon har sagt: om något kan förklaras med en enda bok, är det bättre att det inte förklaras alls. Det jag vill säga är att det är säkrast att inte dra några förhastade slutsatser."


"Om jag tänker igenom alla skeenden i händelsförloppet, finns det naturligtvis en anledning till att >>jag är här<<, men jag kan inte inse det med någon riktig verklighetskänsla. Hur rationellt jag än resonerar får jag inte ihop det >>jag<< som är här med det >>jag<< som jag själv tänker mig att jag är. Med andra ord kan man säga att >>jag faktiskt egentligen inte hade behövt vara här<<. Mitt sätt att uttrycka det är kanske inte så precist, men förstår du vad jag vill säga?"


Magiska magiska Norwegian Wood

Haruki Murakami - Norwegian Wood


Platsen är 60-talets Tokyo och vi befinner oss i Toru Watanabes minnen från den tiden då han var en ensam, ung universitetsstuderande och hade en omöjlig men intensiv kärlekshistoria med flickvännen, Naoko, till hans vän som gasade ihjäl sig.

 

Mitt artonåriga jag blev nitton år. Solen gick upp och ned, flaggan hissades och halades. Och på söndagarna träffade jag min döde kamrats flickvän. Jag hade ingen aning om vad jag höll på med, eller vad jag skulle göra i framtiden”

 

Toru är en förvirrad och sökande kille, med ett sinne som pendlar mellan ungdom och vuxen. Han läser böcker, då ofta ”Den store Gatsby”, han går på föreläsningar, ligger med flickor och jobbar extra men har få vänner, förutom den respekterade men specielle Nagasawa, en bestämd ung man som på sitt sätt försöker krossa systemet med sitt intellekt, samtidigt som han belägrar flicka efter flicka.

 

Naoko är bräcklig och bor på ett vårdhem i Kyotos berg där hon kämpat mot psykiska sjukdomar som tär på henne inifrån. Toru skriver långa brev till Naoko, och drömmer om hennes omfamningar och hennes kropp, men ofta orkar inte ens Naoko svara. Snart träffar Toru levnadsglada Midori, som börjar älska Toru och tillsammans går de promenader, är med om en brand och besöker Midoris döende far. Resultatet av dessa två kvinnorelationerna är en smärtsam slitning mellan den enkla och utifrån sett naturligt självklara relationen med Midori och den komplicerade avståndsrelationen med Naoko.

 

Murakami förflyttar oss till ”det gamla” Japan och Torus värld på ett självklart men magiskt sätt, och får en att aldrig vilja vakna upp från bokens körsbärsblommande förtrollning. Han beskriver känslan i 60-talets unga Japan, tar oss dit med ögon och fingertoppar, och samtidigt som han berättar en tårdrypande vacker kärlekshistoria, som bara skulle kunna bli klyschig, viker han inte för att vara ärlig och äkta om det ”smutsiga” sexet, ensamheten, onödig död och lite eller mycket trasiga människor.

 

För övrigt är titeln en väldigt underbar Beatleslåt, och det gamla klippet som går att se här, är helt enkelt fruktansvärt underbart..

 



I once had a girl, or should I say, she once had me...
She showed me her room, isn't it good Norwegian wood?

She asked me to stay and she told me to sit anywhere,
So I looked around and I noticed there wasn't a chair.

I sat on a rug, biding my time, drinking her wine,
We talked until two and then she said: "It's time for bed"

She told me she worked in the morning and started to laugh.
I told her I didn't, and crawled off to sleep in the bath

And when I awoke, I was alone, this bird had flown
So I lit a fire, isn't it good Norwegian wood.

Nya älsklingar

  • "Den hemlige kocken" - Mats-Eric Nilsson. Tycker det kunde vara intressant att läsa om matfusket och om vad det är för skit vi stoppar i oss egentligen. Denna bok ska ju tydligen vara en perfekt guide.
  • "Presidentens hustru" - Curtis Sittenfield. Efter den minst sagt fängslande läsupplevelsen "I en klass för sig" har jag bara längtat efter att Sittenfield skulle släppa något nytt, när hon nu gjort det blir boken en självklar del av "Vill-läsa-listan".
  • "Lyckan är en sällsam fågel" - Anna Gavalda. Även om boken genom baksidetexten inte låter lika fantastisk som hennes succé "Tillsammans är man mindre ensam" är boken en stor dragningskraft då jag fullkomligt älskar hennes brokiga och vilsna karaktärer och den franska känslan i hennes tidigare böcker.
  • "Agnes Grey" - Anne Brontë. Har "Främlingen på Wildfell Hall" liggandes på nattduksbordet, sedan bokrean och kunde inte låta bli att köpa "Agnes Grey" också, när den kommit ut i pocket och allt..


Krönika om ett förebådat dödsfall - Gabriel García Márquez

Den dag då de skulle döda honom steg Santiago Nasar upp halv sex på morgonen för att gå och möta fartyget som biskopen skulle komma med.”

 

I Marquez 137 sidor korta på samma gång lättsamma skröna och deckare kretsar handlingen kring det mord(men också kring biskopsbesöket) som redan avslöjas i titeln och genom att enbart läsa den första meningen får man veta att det är Santiago Nasar som ska dö, men trots det finns en intensiv spänning och ett poetiskt driv i boken med fram till sista raden.

 

Boken utspelar sig under ett dygn i en liten sydamerikansk kustby, en by som håller på att förbereda sig för det stundande bröllopet mellan en av byns egna döttrar, guldsmedsdottern Angela Victario och den nye bymedlemmen och tillika rika järnvägsingenjören Bayardo San Román. Bröllopet skulle bli något som byn aldrig sett förut, en fest som angick hela byn, med 2000 flaskor rom och 40 offrade kalkoner, och familjen Victario är lyckliga över ett sådant fantastiskt äktenskapsarrangemang för deras vackra men också fattiga dotter.

 

Så småningom övergår bröllopet i natt och hemgång, och det är också denna första natt av sitt äktenskap som Angela Victario blir återlämnad till sitt hem, då hon inte var orörd som hon skulle. Santiago Nasar, pekas ut som den skyldige och genast är hämndaktionen igång med mord som enda utgång för att rädda familjens heder. Alla i byn utom han själv vet om att Santiago Nasar ska mördas, och tvillingarna Victario slipar sina knivar, berättar för alla om sina planer och väntar helt enkelt in den lyckligt ovetande och dödsdömde Nasar.

 

Det är en till synes enkel historia Marquez berättar, som innehåller en inblick i en mängd karaktärers huvuden( som den prostitiuerade Maria Alejandrina Cervantes och prästen som extraknäcker som kirurg) samtidigt som det är en fängslande skildring av en liten colombiansk by och författaren lyckas fånga den sömniga känslan som präglar byn, fastän vardagslivet pågår för fullt, dygnet runt.

 

Colombianske nobelpristagaren Gabriel García Márquez(f.1928)


Fördjupade studier i katastroffysik

Bokreabok med oerhört starka likheter med "Den hemliga historien", fast som blir en svagare kopia, med inte lika starka karaktärer, mycket mera litteraturreferenser och mindre intensiva känslor. Så egentligen, bra bok med allt jag borde älska, och visst har den gått snabbt att läsa. Men jag jämför den alltför mycket med DHH, som verkligen är topp 5 bästa böcker någonsin hos mig, och då håller den inte... sorry. Dock blir jag ju tänd på att läsa hur många böcker som helst genom boken, och älskar att kapitlen heter saker som "Svindlande höjder"och "Processen"..



Gamla svenskar - tematrio

1. Karin Boye - "Hur kan jag säga..". Underbar dikt som handlar om den kärlek som är så stark och kraftig att man knappt vet vem man själv är.
Hur kan jag säga om din röst är vacker.
Jag vet ju bara, att den genomtränger mig
och kommer mig att darra som ett löv
och trasar sönder mig och spränger mig.

Vad vet jag om din hud och dina lemmar.
Det bara skakar mig att de är dina,
så att för mig finns ingen sömn och vila,
tills de är mina.

2. Hjalmar Söderberg - "Den allvarsamma leken" och "Doktor Glas". Underbara böcker båda två och jag kommer ihåg hur Doktor Glas fängslade mig men ändå irriterade han mig med att hela tiden ha på sig betraktarglasögonen och inte leva riktigt själv. Fast till slut dödar han ju, och det är ju det rakt motsatta till stillastående. Från en extremitet till en annan. I "Den allvarsamma leken" fängslade Arvid och Lydias komplicerade kärlek mig, och jag tycker mycket om Lydia och hennes styrka, medan Arvid känns jobbig, på ett liknande sätt som Doktor Glas.

3. Anneli Jordahl - "Jag skulle vara din hund(om jag bara finge vara i din närhet)". Boken är inte skriven av en klassisk svensk författare, men handlar om en författarinna som väl borde räknas, Ellen Key. Boken är en av de mest gripande och sorgliga böcker jag läst och handlar om Ellen Keys omöjliga kärlek till Urban von Feilitzen, och deras romans som varade nästan en livstid(och påverkade i alla fall definitivt Key tills döden). Boken bygger på alla de brev som paret skrev till varandra, även om bara några få finns kvar då Ellen brände upp de flesta vid deras absoluta uppbrott. Jag känner med Ellen boken igenom och tårar rinner för hennes ensamma öde, och sveket av den man som knappast ens från början tänkte lämna sin fru.

Lady Chatterleys älskare

Har kommit ungefär halvvägs in i boken och på något sätt tycker jag om den, men vad jag inte gillar är den stela och opassionerade konversationen mellan Connie och hennes älskare. Och på något sätt så känns även en del av samlagen som våldtäkt, speciellt den gång då hon är på väg hem men han drar in henne i skogen. Kanske för att kvinnans sexuella roll var att vara passiv, och det aldrig( i alla fall inte på ytan) var kvinnan som tog initiativ till sex under denna tid.

"Han kastade ett par torra kvistar på marken, lade sin rock och tröja över dem, och hon fick ligga där under trädgrenarna, som ett djur, medan han väntade, stod där i skjorta och byxor och betraktade henne med jagad blick. Han var åtminstone omtänksam - han lagade så att hon låg bekvämt. Men han slet i resåen i hennes underkläder, för hon hjälpte honom inte, hon låg som förstenad."



Bild: Edward Weston

RSS 2.0