Allt gott ska komma dig till del

När jag var på bokmässan i Göteborg i september, lyssnade jag på ett författarsamtal med Sefi Atta och Nawal El Saadawi. Atta är en yngre nigeriansk författare vars debutroman rätt nyligen översattes till svenska och Saadawi från Egypten är en av arabvärldens mest kända författare tillika läkare och kvinnorättsaktivist. Jag minns samtalet som intressant. Där satt två kvinnor med två olika historier och de historierna var så långt ifrån min egen. Atta beskrev Nigerias huvudstad Lagos, och hur den har en stor roll i hennes Allt gott ska komma dig till del. Så hittade jag den på biblioteket härom veckan och började läsa. Och Atta berättar för mig något nytt. Hon berättar om en rätt skyddad uppväxt i det myllrande Lagos, om den rebelliska vännen Sheri och deras relation och händelsen som ska komma att förändra båda flickorna. Det är ett folk i fattigdom vi får läsa om, även om Attas huvudpersoner är ganska välbeställda i ett land som detta. Det är uselt ledarskap, ledare som byts ut med jämna mellanrum och som förhindrar att det skapas någon långvarig stabilitet i landet. Kvinnoförtrycket är påtagligt. Men allt är inte helvetiskt.
Atta skapar också en känsla för landet, personerna i hennes bok kommer alltid ha sin själ kvar i landet, trots prövningarna de får genomgå.

Boken säger mig att Afrika är så mycket mer än bara Afrika. Och det är dessa historier jag vill höra. Någonstans läste jag att afrikanska böcker ofta tar på sin en "offerroll". Det stämmer. Men även om stora delar av Afrika har lidit länge, är inte hela Afrika ett offer. Människorna, städerna, miljöerna, kulturen och historien har mycket annat att berätta. En föråldrad kolonialismbild av Afrika eller den klassiska offerbilden känns passé.


RSS 2.0