Mera Sofi Oksanen

Efter att ha läst Utrensning, ville jag bara ha mer av Oksanen, och bestämde mig därför för att läsa Baby Jane. Ett mycket bra val, som ledde till sträckläsning. Utrensning och Baby Jane är väldigt olika varandra handlingsmässigt, men man känner igen Oksanens nakna och ärliga språk som gör att man verkligen känner för boken. En annan grej är Oksanens känsla för att skapa levande detaljer och miljöer. I Utrensning reagerade jag mest på alla dessa lukter och kunde verkligen föreställa mig detta estniska kök som var som ett centrum för den ena huvudpersonen Aliide. I Baby Jane är det kärleken, och framförallt de jobbiga känslor som kommer med den, som blir levande för mig, och under läsningen sitter jag själv med lite lätt ångest över det lesbiska förhållandet mellan huvudpersonen och hennes älskade Piki, ett förhållande som redan från början verkar mörkt och krångligt..

Förresten bara älskar jag pocketomslaget till Baby Jane.
Tid för kärlek - Ulf Lundell

En av mina favoriter av Lundell är hans dikt Tid för kärlek, från diktverket med samma namn som kom ut 1984.

Jag vet att den här världen
är alldeles utstuderat
rutten
och jag har hela bröstet fullt av
information om denna världs
nästan obegripliga mått av
ruttenhet
Och jag vet att hoppet
bara är
ett hopp
och att min längtan
förmodligen är vansinnig
och aldrig någonsin kommer att bli
besvarad
Jag vet det
Tack så mycket
Var ska jag skriva under
Där?
Tack
Nu när det är gjort vill jag bara säja
en sak
och det är
att det är tid för kärlek nu
och eftersom det är det
så tänker jag äga mig åt just det
Kärlek
Och kom ihåg att jag har skrivit under
så kom inte hit igen
Jag har inte tid med er
Jag har bara tid för
kärlekKarin Boye på en söndag

Jag vill sitta tyst

där jag inte kan störa dig.

Jag vill bo och leva

där jag kan höra dig.

Många röster talar.

Genom dem alla

hör jag bara din

som ett nattregn falla


Ur Många röster talar av Karin Boye

Känns fint en söndagsnatt som denna

Eller kanske


Nu vill jag skänka bort mig själv,

så har jag ingen smula kvar.

Säg, stjärnor, vill ni ta emot

en själ, som inga skatter har?


Detta stycke ur Boyes StjärnornaBild som inte har något att göra med diktstyckena, fast kanske ändå, ur underbara filmen The Dreamers

Lite poesi av Sid Vicious

När jag var typ 14,15,16 älskade jag Sid Vicious, den ökända basisten och numera punkikonen från Sex Pistols, som mest blev känd för att skära sig på scen, inte kunna spela bas och senare också anklagad för att knivmördat sin flickvän. Hans korta liv tog slut när Sid var 21 år, år 1979, när hans egen mor gav honom en dödlig dos heroin . Hela historien Sid Vicious är fullkomligt tragisk, men någonstans inuti var säkerligen även han en människa, vilket man märker inte minst i en dikt han skrev till sin flickvän Nancy Spungen, efter dennes död. Jag vet inte hur många gånger jag läst dikten, och det är en av de få texter som fastnat i mitt huvud och som jag spelar upp lite då och då.

You were my little baby girl

And I shared all your fears

Such joy to hold you in my arms

And kiss away your tears

But now you're gone there's only pain

And nothing I can do

And I don't want to live this life

If I can't live for you

To my beautiful baby girl

Our love will never dieKanske inget mästerverk, men tycker ändå det lilla diktstycket fångar hans förmodade känslor väldigt väl och jag gillar det skarpt.


Nancy Spungen och Sid Vicious på tiden det begav sig

Nobelpristagare och annat för 10 kr stycket

Byring och Bråte i Halmstad är väldigt bra när d.t kommer till billiga och bra böcker. De har ett stort utbud av begagnade böcker, och till exempel en egen avdelning för nobelpristagare. Jag brukar åka dit då och då, både för att leta efter sådant jag vill ha men också bara för att köpa lite vad jag känner för som man blir sugen på. Är man i Halmstad och gillar att titta runt bland gamla böcker och andra prylar ska man definitivt bege sig dit. Förra gången fyndade jag följande:

Röda Rummet - August Strindberg

Lolita - Vladimir Nabokov

En dag i Ivan Denisovitjs liv - Alexander Solsjenitsyn

Siddharta - Hermann Hesse

En fest för livet - Ernest Hemingway

Öken - J.M.G Le Clézio

Djävulen i kroppen - Raymond Radiguet

Allesammans för 60 kr. 10 kr för alla utom Öken och Siddharta, som istället kostade 5 kr var. Kan det bli bättre? Man blir ju bara sååå sugen..


Mitt favoritomslag för Lolita. Hur snyggt?!

Djävulen i kroppen

Det har inte blivit mycket skrivet på sistone. Det har varit en Italien-resa, studentvecka och annat. Har inte läst en bok på flera veckor. Men å andra sidan har jag ett väldigt lässug nu och ska krypa ner ikväll med en av alla böcker jag är sugen på.

Jag har ändå lyckats läsa några bra böcker sen sist. Som Djävulen i kroppen av Raymond Radiguet som är helt fantastisk enligt mig. Den kom ut 1923 och den blott 20-åriga författaren skulle komma att dö samma år i tyfus. Boken utspelar sig i Frankrike under första världskriget, en tid då många av landets män ligger och dör i de hemska skyttegravarna. Romanens huvudperson som är i skolåldern, blir älskare till en några år äldre ung kvinna, vars fästman är ute och krigar, och deras romans blir intensiv, passionerad men det unga paret vet också att deras förhållande har en tydlig tidsgräns, det kan inte hålla längre än till krigets slut.

Det slår mig hur mogen Radiguet låter, samtidigt som det inte känns högtravande utan "naturligt", och han beskriver kärlekens psykiska spel på ett finstämt sätt. Denna korta roman är i alla fall vacker som jag vet inte vad men aldrig krystad. Vackra saker kan ju så lätt bli överdrivna. Lyssna bara på denna meningen:

"Jag brann och var hetsad som människor som ska dö unga och måste ta för sig med båda händerna"

mmmmmm

Han verkar också haft en ganska fascinerande personlighet, och måste varit något av ett ungt litterärt geni. På omslaget går att läsa följande:

"Raymond Radiguet hade en egendomlig föraning av att han måste skynda sig, att livet var kort. Den sista dikten i diktsamlingen
Les Joues en Feu heter Un cygne mort (en död svan) och när han 1923 insjuknade i tyfus skrev han till en vän: "Hör på, jag har något förskräckligt att berätta. Inom tre dagar kommer jag att skjutas av Guds soldater." Han fick rätt så när som på en dag. Guds soldater låg före i tidsplanen."

Vidare går att läsa att han när han var 14 skrev dikter som skulle passa in i samtida diktantologier, och som 15-åring blev bekant med Frankrikes stora poeter på den tiden. Ja herregud, killen verkar ju i alla fall ha levat den korta tid han levde. Och det är mer än vad andra gör..


Raymond Radiguet

RSS 2.0