Hur man botar en fanatiker

En av Israels störste romanförfattare, Amos Oz, har i sin 86 sidor långa bok "Hur man botar en fanatiker" lyckats samla viktiga tankar om det ännu viktigare och alltid högaktuella ämnet fanatism. Amos Oz börjar med att introducera oss till fanatismen och ger en mycket klar bild av hur en fanatiker känns igen när han säger ”Mycket ofta kan fanatikern bara räkna till ett, två är en alltför komplicerad siffra för honom”. Ofta referar Amos Oz till historier från sin egen uppväxt i Israels ungdom, vilket gör budskapet levande istället för att bara bli en uppläxning eller faktabank.

 

Oz själv har i många år varit en aktiv förespråkare för en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina och hävdar i sin bok, i andra kapitlet om Israel och Palestina att lösningen är en kompromiss, en plågsam kompromiss. Han liknar den i framtiden förhoppningsvisa kompromissen, vid en smärtsam skilsmässa där ”De båda skilsmässoparterna definitivt bor kvar i samma lägenhet. Ingen flyttar ut. Lägenheten är dessutom så liten att det blir nödvändigt att bestämma vem som ska ha sovrum A och vem som ska ha sovrum B”.

 

Amos Oz tar också upp problemet med att det inte finns några självklart onda och goda i konflikten, som det finns i andra klara exempel från historien som Vietnamkriget där vietnameserna blev offer och amerikanerna bovarna, eller i Sydafrika, med sitt apartheid-system, där det var tydligt att systemet var ont och jämlikhet och frihet desto godare. Han går in på att inte bara Israel utan också Palestina har rätt, och BÅDA folken har genom historien ofta varit offer och i nuläget bara har området Israel där de kan känna sig som hemma.

 

I tredje och sista delen berättar Amos Oz om sitt eget författarskap och hur hans uppväxt i Jerusalem, gjorde honom till den författaren han är idag. Hur barndomens långa stunder av väntande när föräldrarna diskuterade på caféer fick honom att komma på historier om människorna runtomkring. Och hur det konfliktfyllda Israel gjort honom till expert på att ”Kunna omfatta ett halvdussin motstridiga och motsägesfulla känslor och uppfattningar med samma grad av övertygelse och glöd och empati”, vilket kan vara vad som krävs för att bli författare.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0