Krönika om ett förebådat dödsfall - Gabriel García Márquez

Den dag då de skulle döda honom steg Santiago Nasar upp halv sex på morgonen för att gå och möta fartyget som biskopen skulle komma med.”

 

I Marquez 137 sidor korta på samma gång lättsamma skröna och deckare kretsar handlingen kring det mord(men också kring biskopsbesöket) som redan avslöjas i titeln och genom att enbart läsa den första meningen får man veta att det är Santiago Nasar som ska dö, men trots det finns en intensiv spänning och ett poetiskt driv i boken med fram till sista raden.

 

Boken utspelar sig under ett dygn i en liten sydamerikansk kustby, en by som håller på att förbereda sig för det stundande bröllopet mellan en av byns egna döttrar, guldsmedsdottern Angela Victario och den nye bymedlemmen och tillika rika järnvägsingenjören Bayardo San Román. Bröllopet skulle bli något som byn aldrig sett förut, en fest som angick hela byn, med 2000 flaskor rom och 40 offrade kalkoner, och familjen Victario är lyckliga över ett sådant fantastiskt äktenskapsarrangemang för deras vackra men också fattiga dotter.

 

Så småningom övergår bröllopet i natt och hemgång, och det är också denna första natt av sitt äktenskap som Angela Victario blir återlämnad till sitt hem, då hon inte var orörd som hon skulle. Santiago Nasar, pekas ut som den skyldige och genast är hämndaktionen igång med mord som enda utgång för att rädda familjens heder. Alla i byn utom han själv vet om att Santiago Nasar ska mördas, och tvillingarna Victario slipar sina knivar, berättar för alla om sina planer och väntar helt enkelt in den lyckligt ovetande och dödsdömde Nasar.

 

Det är en till synes enkel historia Marquez berättar, som innehåller en inblick i en mängd karaktärers huvuden( som den prostitiuerade Maria Alejandrina Cervantes och prästen som extraknäcker som kirurg) samtidigt som det är en fängslande skildring av en liten colombiansk by och författaren lyckas fånga den sömniga känslan som präglar byn, fastän vardagslivet pågår för fullt, dygnet runt.

 

Colombianske nobelpristagaren Gabriel García Márquez(f.1928)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0