Ryszard Kapuscinski

Polska Ryszard Kapuscinski (med sträck över s:et och n:et som jag inte får till) var en av världens mest berömda och erfarna journalister, och var verksam som utrikeskorrespondent främst för den statliga polska nyhetsbyrån från 50-talet och framåt. Han arbetade efter principen att man måsta vara på plats och leva som människorna som man ska skriva om för att det ska bli ett rättvist reportage. Denna arbetsstil, filosofi och sätt att leva berättas det om i Reporters självporträtt, där Kapuscinski också förklarar att många journalister gör felet att ställa sig "över" de han/hon ska skriva om, och därför inte får med det som är äkta och riktigt i sitt reportage. En liten andeknot han nämner är historien om när han skulle åka från Moskva till Vilnius med tåg, där det nyss hade inträffat en fruktansvärd massaker, och hela tåget var fullt förutom en låst kupé. Kapuscinski undrade varför eftersom folk inte kommit med tåget då det inte funnits plats, och det visade sig att kupén var fylld av dricksvatten till de amerikanska tv-teamen, Evian- och Perrier-vatten som inte ens kom från Ryssland. Om detta säger Ryszard Kapuscinski följande:

"Jag anser om att man bestämmer sig för att utöva det här yrket så får man ta konsekvenserna av sitt val. Annars kan man ingenting uppleva på allvar, ingenting förstå på riktigt. Det finns ingen annan väg, därför att folk som ser det där vattnet från Paris, de ser att man inte litar på dem, man isolerar sig från dem"


Det fanns en hel del andra vettiga meningar i boken med, och på det hela taget blev jag väldigt imponerad av klokheten, ödmjukheten och livserfarenheten Kapuscinski verkade ha som människa.

"De stora mediacentra betraktar information som en vara, inte som en bärare av sanning. Det leder till att bilden av Tredje världen är vanställd: antingen förbigår man totalt länderna i den delen av världen, eller också - vilket är en ännu skadligare taktik - framställs de i de mörkaste färger."


"Den riktige reportern bor inte på Hilton, han sover där huvudpersonerna i hans reportage sover, han äter och dricker desamma som de. Bara på det sättet uppstår en redbar text."

Kapuscinski inspirerar helt klart.Ryszard Kapuscinski på väg i tåg någonstans

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0